Elo.gr | Δικηγόρος Στέφανος Οικονόμου

Η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι πολλές φορές μία δύσκολη πράξη και απαιτεί πάντα την υποστήριξη από έναν δικηγόρο έμπειρο σε θέματα αγοράς ακινήτου. Η ίδρυση του κτηματολογίου στην Ελλάδα αντί να απλοποιήσει τις διαδικασίες αγοράς και πώλησης ακινήτων δυστυχώς μέχρι στιγμής τις έχει κάνει πολύ πιο δύσκολες. Αιτία είναι πολλές φορές τα λάθη στην δήλωση στο κτηματολόγιο που έκαναν πολλοί ιδιοκτήτες οι οποίοι έκαναν την δήλωση μόνοι τους ή με την συνδρομή λογιστή που δεν είχε τις σχετικές γνώσεις και οι λανθασμένες δηλώσεις στο Ε9.

Οι δικηγόροι μας στην Γλυφάδα και στο Κολωνάκι μπορούν να σας υποστηρίξουν στις εξής ενέργειες:

1/ Έλεγχος τίτλων στο κτηματολόγιο και στο υποθηκοφυλακείο για να εξεταστεί η νομιμότητα της ιδιοκτησίας και ότι δεν υπάρχουν βάρη ή διεκδικήσεις.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, η οποία πρέπει να διενεργηθεί απαραιτήτως από έναν έμπειρο στα θέματα ακινήτων και κτηματολογίου δικηγόρου, αφού σε περίπτωση που υπάρχει κάποια υποθήκη ή διεκδίκηση στο ακίνητο, αυτή ακολουθεί το ακίνητο και δεν διαγράφεται με την αγορά του από έτερο ιδιοκτήτη.

2/ Μελέτη και νομικός έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας.
Εξίσου σημαντική ενέργεια που απαιτεί εξειδικευμένο δικηγόρο ακινήτων, αφού σε περίπτωση ύπαρξης λάθους στην περιγραφή του ακινήτου, τα τετραγωνικά μέτρα, τα χιλιοστά κλπ, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και να απορριφθεί η μεταγραφή του συμβολαίου σας στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο, ενώ εσείς θα έχετε ήδη πληρώσει ολόκληρο το τίμημα αγοράς.

3/ Μελέτη και έλεγχος του κανονισμού της πολυκατοικίας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιτρεπόμεη χρήση της προς αγορά οριζόντιας ιδιοκτησίας, αν δηλαδή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμιγώς ως κατοικία ή και ως γραφείο, αν επιτρέπεται η βραχυχρόνια εκμίσθωσή της μέσω Airbnb κλπ.

4/ Σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού αρραβώνα για προκαταβολή ή συμβολαιογραφικού προσυμφώνου σε συνεργασία με τη συμβολαιογράφο.
Οι όροι που θα περιληφθούν σε ένα ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό προσύμφωνα πρέπει απαραιτήτως να ελεγχθούν από έναν δικηγόρο ακινήτων.

5/ Παράσταση κατά την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού ή του συμβολαιογραφικού προσυμφώνου.
Είναι πολύ σημαντική η παράσταση του δικηγόρου κατά τη διαδικασία υπογραφής του ιδιωτικού συμφωνητικού ή του συμβολαιογραφικού προσυμφώνου.

6/ Προετοιμασία και σύνταξη οριστικού συμβολαίου σε συνεργασία με τη συμβολαιογράφο.
Τυχόν σφάλματα στη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη μεταγραφή του στο υποθηκοφυλακείο ή το κτηματολόγιο.

7/ Παράσταση κατά την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου.
Είναι εξαιρετικά σημαντική η παράσταση του δικηγόρου κατά τη διαδικασία υπογραφής του οριστικού συμβολαίου.