Ο δικηγόρος Στέφανος Οικονόμου έχει αναλάβει την εκπροσώπηση πολλών ιατρών του ΕΣΥ που έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία για να διενεργήσουν κάποια ιατρική πράξη συνήθως εγχείριση σε δημόσιο νοσοκομείο. Ήδη δε έχει αναλάβει την υπεράσπιση και ιατρών που έχουν εμπλακεί στο επονομαζόμενο σκάνδαλο Novartis. Οι ιατροί αυτοί που η Εισαγγελία έχει εμπλέξει στην υπόθεση Novartis αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακουργηματική παθητική δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η παθητική δωροδοκία προβλέπεται από το άρθρο 235 του Ποινικού Κώδικα που ορίζει ότι ο υπάλληλος ο οποίος ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή μέσω τρίτου, για τον εαυτό του ή για άλλον, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα, ή αποδέχεται την υπόσχεση παροχής τέτοιου ωφελήματος, για ενέργεια ή παράλειψή του σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Αν μάλιστα η ως άνω ενέργεια ή παράλειψη του υπαιτίου αντίκειται στα καθήκοντα του, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Αν ο υπαίτιος τελεί την πράξη του προηγούμενου εδαφίου κατ’ επάγγελμα τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή έως χίλιες ημερήσιες μονάδες.
Από την άλλη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) συνιστά σύμφωνα με το αρ. 2 παρ. 2 του Ν. 4557/2018 η απόκρυψη ή η συγκάλυψη της αλήθειας, όσον αφορά τη φύση, την προέλευση, τη διάθεση, τη διακίνηση ή τη χρήση περιουσίας ή τον τόπο όπου αυτή αποκτήθηκε ή βρίσκεται ή την κυριότητα επί περιουσίας ή σχετικών με αυτή δικαιωμάτων, εν γνώσει του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοια δραστηριότητα. Ο υπαίτιος πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ και οι ποινές αυξάνονται ανάλογα με τα ποσά που νομιμοποιήθηκαν.