Elo.gr | Δικηγόρος Στέφανος Οικονόμου

Σε περίπτωση που έχετε χρέη σε Δημόσιο, τράπεζες, τρίτους ( π.χ. προμηθευτές σας ) και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ( π.χ. ΕΦΚΑ ) και δεν έχετε αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία ( ακίνητα μεγάλης αξίας ) τότε θα πρέπει να εξεταστεί από έναν έμπειρο δικηγόρο η δυνατότητα πτώχευσης σε συνδυασμό με τον θεσμό της δεύτερης ευκαιρίας.

Σύμφωνα με το νόμο, με την έκδοση της πτωχευτικής απόφασης και την πάροδο 3ετίας (ή έτους ανάλογα με την περιουσία που διαθέτει ο πτωχός), τα χρέη «διαγράφονται» και μπορεί πλέον ο οφειλέτης να κάνει μία νέα αρχή ακόμα και επαγγελματική. Η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει κάθε περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη όμως τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για την εργασία του οφειλέτη – πτωχού που έχει ατομική επιχείρηση, θεωρούνται από το νόμο ως ακατάσχετα.

Αν έχετε κατοικία, η κατοικία αυτή περιλαμβάνεται επίσης στην πτωχευτική περιουσία και θα πρέπει για αυτόν τον λόγο να ρευστοποιηθεί και αυτή.

Για τους <<ευάλωτους>> οφειλέτες αναμένεται η ρύθμιση που θα επιτρέπει να μεταβιβάζεται η κατοικία στον φορέα ( τράπεζα ή fund ) της απαίτησης και αυτός να την μισθώνει με ευνοϊκούς όρους στον οφειλέτη. Προς το παρόν, υπάρχει ενδιάμεση ρύθμιση που προστατεύει την πρώτη κατοικία κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αν δεν έχετε καθόλου περιουσιακά στοιχεία, τότε η αίτηση πτώχευσης θα απορριφθεί, αλλά θα καταχωρηθούν τα στοιχεία σας στο μητρώο αφερεγγυότητας. Από αυτή την καταχώρηση θα εκκινήσει η 3ετία για την απαλλαγή και την δεύτερη ευκαιρία. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι σε περίπτωση διαγραφής οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτής απασχόλησης λόγω απαλλαγής του οφειλέτη κατόπιν κήρυξής του σε πτώχευση, ακυρώνεται ο χρόνος ασφάλισης και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Πτώχευση μικρού αντικειμένου

Με τις διατάξεις του Ν. 4738/2020 προβλέφθηκε η ρύθμιση των πτωχεύσεων μικρού αντικειμένου, στην έννοια των οποίων υπάγονται οι περιπτώσεις που ο οφειλέτης ικανοποιεί τα κριτήρια προσδιορισμού της πολύ μικρής οντότητας του άρ. 2 του Ν. 4308/2014 (Α’ 251).

Πολύ μικρές οντότητες, είναι οι οντότητες, οι οποίες με βάση τα στοιχεία των συντασσόμενων ισολογισμών τους ή άλλα τηρούμενα από αυτές στοιχεία, αποδεικνύεται ότι δεν υπερβαίνουν τα όρια δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα τρία κριτήρια:

α/ Σύνολο ενεργητικού (περιουσιακών στοιχείων): 350.000 ευρώ,

β/ Καθαρό ύψος κύκλου εργασιών: 700.000 ευρώ και

γ/ Μέσος όρος απασχολούμενων κατά τη διάρκεια της τελευταίας, προ της κήρυξης της πτώχευσης, περιόδου, τα 10 άτομα.

Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, το κριτήριο που αφορά το ενεργητικό εφαρμόζεται στην περιουσία του προσώπου.

Απλοποιημένη διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση

Πτωχευτική ικανότητα έχουν τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν οικονομικό σκοπό, ακόμα και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό, αλλά ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Σε πτώχευση κηρύσσεται ο οφειλέτης που βρίσκεται σε παύση πληρωμών, ήτοι αυτός που αδυνατεί να εκπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του κατά τρόπο γενικό και μόνιμο. Στις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου τεκμαίρεται ότι ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλλει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, σε ύψος τουλάχιστον 60% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του για περίοδο τουλάχιστον έξι (6) μηνών, εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ.

Η επιλεκτική εκπλήρωση ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων δεν αίρει την παύση πληρωμών, η οποία μπορεί να συνίσταται και στην αδυναμία εκπλήρωσης ακόμα και μίας σημαντικής ληξιπρόθεσμης χρηματικής οφειλής.

Η αίτηση πτώχευσης μικρού αντικειμένου υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον δικηγόρο, μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας, στο οποίο και δημοσιοποιείται για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών. Εφόσον εντός του άνω χρονικού διαστήματος (των 30 ημερών) δεν υποβληθεί παρέμβαση κατά της αίτησης ή υποβληθεί (πρόσθετη) παρέμβαση που αφορά μόνο στον διορισμό συνδίκου, η αίτηση γίνεται δεκτή με μόνη τη διαπίστωση παρέλευσης του χρονικού διαστήματος από το πτωχευτικό δικαστήριο, ενώ με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Εισηγητής.

Ο δε ορισθείς Εισηγητής θα ελέγξει, εν συνεχεία, αν τα μη βεβαρημένα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και τα ετήσια εισοδήματά του, που υπερβαίνουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας της πτώχευσης.

Αν κρίνει ότι το ενεργητικό δεν επαρκεί, δεν θα διορίσει σύνδικο, αφού δεν θα συνεχιστεί η διαδικασία της πτώχευσης, θεωρηθείσας τούτης ως μη κηρυχθείσας. Η απόρριψη της αίτησης πτώχευσης λόγω ανεπάρκειας ενεργητικού εξομοιώνεται, σε κάποιο βαθμό, με την κήρυξη της πτώχευσης, αφού προβλέπεται η καταχώριση του ονόματος ή της επωνυμίας του οφειλέτη στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας και παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής του από τα χρέη του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διορίσει σύνδικο, εφόσον δεν προσδιορίζεται στην αίτηση, θα διατάξει τη σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας και θα προσδιορίσει την ημέρα παύσης των πληρωμών.

Τέλος, αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο για την κήρυξη της πτώχευσης μικρού αντικειμένου είναι το Δικαστήριο, στην περιφέρεια του οποίου ο οφειλέτης έχει το κέντρο των κυρίων συμφερόντων του ή στην περίπτωση φυσικού προσώπου χωρίς εμπορική ιδιότητα, την κύρια κατοικία του, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία φορολογική δήλωση του οφειλέτη πριν από την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης.

Οι έμπειροι σε θέματα πτωχευτικού δικαίου δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας συνδράμουν και να αναλάβουν να καταθέσουν την αίτηση για κήρυξη της πτώχευσης, εφόσον φυσικά πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.